Geluidsabsorptie

Textielframe gecombineerd met geluidsabsorptie panelen.

Geluidsabsorptie en geluidsisolatie  worden nog al eens door elkaar gehaald. Bij geluidsabsorptie gaat het over het dempen van het geluid in een ruimte waar teveel galm is of waarbij het geluid hinderlijk is waardoor er een slechte spraak verstaanbaarheid is.

In de huidige bouwpraktijk wordt heel weinig aandacht besteed aan de akoestiek in ruimtes. Er zijn wel eisen gesteld aan bijvoorbeeld gemeenschappelijke verkeersruimten van appartementen via het Bouwbesluit. In de woningen zelf gelden echter geen eisen, dit zelfde is het geval bij kantoortuinen, sporthallen, zwembaden etc. Er zijn wel vaak richtlijnen voor, echter in de praktijk wordt daar vaak aan voorbij gegaan.

In de moderne woonkamer met allerlei harde vloerbedekkingen, lamellen en moderne meubels is veel minder geluidsabsorptie aanwezig dan vroeger. Hierdoor klinkt uw dure audio installatie bijvoorbeeld heel slecht en bent u eerder vermoeid na een avondje televisie kijken. Het zelfde geldt in openbare ruimten en werkruimten. Als mensen werken in een ruimte waar het geluid goed is gedempd voelen zij zich aan het eind van de dag veel minder vermoeid. Ook komt een goede ruimte akoestiek de spraakverstaanbaarheid ten goede, dit is bijvoorbeeld van belang in ruimten waar bewegingsonderwijs wordt gegeven (sporthal, zwembad, trainingsruimten).

De combinatie met de textielframes.

Door het aanbrengen van geluiddempende materialen of panelen zorgen wij ervoor dat de zogenaamde nagalmtijd van een ruimte – zeg maar de galm in een ruimte – te verminderen. Hierdoor ontstaat een veel aangenamer woon-, leef- en werk milieu. De geluidspanelen kunnen in een textielframe tegen de wand bevestigd worden om de geluidsgolven te absorberen. Het textielframe wordt hierna voorzien van de textielprint. Op deze manier kun je een ruimte voorzien van mooi beeld en tegelijkertijd de akoestiek verbeteren.

In de staande textielframes is het ook mogelijk absorptie panelen te plaatsen, het frame wordt met de optionele voetplaten op de grond gezet en aan twee kanten voorzien van een textielprint. De absorptie panelen wordt tussen de printen geplaatst. Een unieke toepassing om in grote ruimtes delen van elkaar te scheiden en te voorzien van een print of reclame uiting.

De panelen zijn in verschillende diktes te krijgen, afhankelijk van het gekozen profiel. Voor een textielframe in een woonkamer aan de wand is een 27mm profiel een goede keuze, dit profiel is te combineren met 25mm absorptie panelen. wanneer er meer ruimte is kan ook gekozen worden voor een zwaarder en dieper profiel waar 50mm panelen achter gemonteerd kunnen worden. Zeker bij grote ruimtes waar meer demping nodig is adviseren we deze combinatie. 

Polyesterwol 

Polyesterwol panelen zijn voor het grootste deel gemaakt van gerecyclede pet-flessen. Polyester panelen zijn een goede manier om de akoestiek in ruimtes te verbeteren en zijn ook nog isolerend. Door de vele uitvoeringen zijn de panelen makkelijk inzetbaar voor akoestiek verbetering. De polyesterwol panelen kunnen eenvoudig in het frame achter de print bevestigd worden. Afhankelijk van de diepte van het gebruikte profiel leveren we drie soorten polyesterwol panelen. 

Geluidsabsorberende panelen

Voor wanneer er een hogere akoestische correctie noodzakelijk is. Deze zeer hoogwaardige geluidsabsorptie panelen zijn gemaakt van minerale vezels en verpakt in een polyethyleenfolie waardoor ze makkelijk te verwerken zijn. De panelen zijn door de harde buitenkant gemakkelijk te monteren aan de wand en zijn ook zeer geschikt voor grotere ruimtes. De absorptiepanelen zijn er in twee diktes en hebben een hogere absorptie klasse dan de polyesterwol panelen.

Share